МВР влезе в Игнатиево, проверяват се полицаи за корупция във Варна

23751
МВР влезе в Игнатиево, проверяват се полицаи за корупция във Варна
Снимка: БГНЕС

Полицията е отцепила град Игнатиево във Варненско. Причината е скандалният репортаж на Нова телевизия, в който беше показано със скрита камера как джебчийки от града си действат най-спокойно във Варна, главно в двата мола. Крадлите твърдяха, че плащат на охранители и полицаи, за да им се разминава.

От рано тази сутрин се провежда специализирана акция на МВР и НАП. Проверяват се всички излизащи автомобили от града, задържани са и няколко жени от ромски произход, които са заведени в полицейския участък в Аксаково. От НАП-Варна заявиха, че имало „предадени на прокуратурата” хора от Игнатиево след данъчна проверка, но не казаха колко – казаха само, че става въпрос за периода 2010 – 2014 година.

Трето РПУ във Варна иска да си говори за статистика, не за кражби

Повечето от хората в Игнатиево, където се счита, че има „клан на джебчийки”, имат луксозни къщи – в бароков стил и ка...

Директорът на ОДМВР-Варна старши комисар Даниел Пашов потвърди, че при днешната акция в Игнатиево има задържани. И към момента се задържат хора в града, каза Пашов. Комисарят се ангажира в рамките на днешния ден да обясни кой и за какво точно е задържан.

Попитан дали е знаел, че Игнатиево е „меката на джебчийството”, Пашов отговори, че бил запознат „донякъде”. Той поздрави Нова телевизия за репортажа и добави, че „имало проблем в работата на полицията”. Последва и нов въпрос – за коментар на твърдението на джебчиите, че за 500 лева можеш да си купиш дознател, а за 2000 дознателят да унищожи диск от охранителните камери на Гранд мол Варна например. Пашов каза, че има образувана проверка заради сигнала за Трето РПУ във Варна. Най-вероятно „част от твърденията” за корумпирани полицаи в Трето РПУ ще бъдат доказани, посочи Пашов. Той уточни, че от материалите, с които „досега се е запознал”, няма доказана вина на полицай.

Стана ясно, че сегашният началник на Трето РПУ Красимир Добрев е на поста си от 2003 година, а самият Пашов е шеф на ОДМВР-Варна от месец и половина – преди е работил в София. Не бих казал, че този човек ми харесва като държание – затова и е назначена проверка, добави старши комисарят. Той беше попитан и дали ще се проверят сигнали, че масово не се отбелязват джебчийски кражби в статистиката нарочно. Да, ще има такава проверка, защото има вътрешни правила в МВР, каза Пашов.

За мен трябва да има дела, не само думи, категоричен беше Калоян Георгиев, който подхвана инициативата за граждански патрули срещу джебчийките във Варна. Знам, че за известно време джебчийките са били предупредени да не правят нищо в градския транспорт, но вече това време изтича и с нови хора джебчийството продължава, посочи и кондукторката Анита. А пострадала от кражба сподели, че в полицейското управление не са отбелязали кражбата правилно статистически. Познавам много хора, които въобще не подават жалба, защото знаят, че няма смисъл, каза жената.

Убилата човек охрана на мол във Варна вземала хиляди, за да пуска джебчийки

10 000 лева такса за „охраната в мола” дават джебчийки, за да не бъдат закачани. 2 000 лева, за да бъдат трити за...

Мога да попитам г-н Пашов дали знае коя е фирмата, която му е ремонтирала покрива над кабинета – за 300 000 лева? Няма я тази фирма в регистрите, а всички знаят, че става въпрос за Бако Стоянов – соченият за бос на джебчийките в Игнатиево. Трябва да има проверка за организирана престъпност, подчерта друг от групата около Калоян Георгиев.

Притиснат от въпросите, старши комисар Пашов обясни, че и тук ще има проверка. Не мога сега да кажа, защото разбрах за твърдението сега, добави той.

Прокуратурата във Варна съобщи, че се е самосезирала по цялата информация от журналистическото разследване.

Снимка: Архив

Неделният протест на Варна - за оставка на шефовете на МВР и още нещо

Оставка на шефа на Областната дирекция на МВР Николай Калчев и на заместника му Димитър Димитров ще искат варненци на протест, организи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com