Граждански патрули се борят успешно с джебчийките във Варна

34513
Граждански патрули се борят успешно с джебчийките във Варна

Във Варна будни граждани са се организирали и буквално нападат и залавят джебчийки, действащи в центъра на града, главно по бул. „Владислав Варненчик”.

Става дума за линиите номер 14 и номер 409 на градския транспорт. Гражданските патрули са оборудвани с телефони с камери, като дори са заснели клипчета как въпросните джебчийки крадат.

Крадци изядоха плячката си на местопрестъплението

Гладни крадци обрали хранителен магазин в средногорското село Отец Паисиево, съобщава "Марица".  След като задигнали огромно коли...

Един от хората, които „работят” в патрула, се казва Анита. Тя е работила като кондуктор и съветва – трябва сами да се пазим. Неиният „колега” Калоян Георгиев обяснява тактиката на крадлите – движат се по групи от четирима, качват се в автобуса на градския транспорт – две отпред и две отзад, като действат в момент, в който хората слизат и има по-голяма блъсканица. Джебчийките са добре облечени, карат ги с автомобили и имат и охрана.

По думите на говорителя на ОД на МВР във Варна Ивана Милева да се хване джебчийка в действие е много трудно – трябвало да ги следят много и да ги хванат в действие, информира Нова телевизия. Доброволците нямат тези трудности – те дори снимат най-познатите джебчийки и им разлепят снимките по спирките. А кондукторите също помагат – когато видят крадлите, пишат на ръката си „Има джебчийки в автобуса” и предупреждават гражданите. „Технологията” е измислена, за да не се стига до физически сблъсъци с агресивните джебчийки.

Към гражданската инициатива се присъединяват и момчета от спортен клуб по бойни изкуства. Защо обаче се налага гражданите да вършат полицейска работа? Обществена тайна е, че „определена политическа партия подкрепя циганските кланове”, казва едно от момчетата. И призовава и други спортни клубове да се включат. Ядрото на крадлите се намира в Граф Игнатиево, където водеща политическа сила е ДПС. Имаме директна мобилна връзка с полицията и когато засечем джебчийка, се обаждаме, казват момчетата. Не искаме да изземваме полицейски функции, успяваме да задържим крадлите, докато дойде МВР, заявяват те.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com