14 дни е било продавано заразеното с антракс месо

10751
14 дни е било продавано заразеното с антракс месо
Снимка: Getty Images / Guliver

Във Варна, Кранево, Златни пясъци и Добрич са разпространявани продуктите, които е възможно да са заразени с антракс. Рискът идва не от това, че в тях може да има заразено месо, а че при преработката му е заразено оборудването в цеха, а то там и самите продукти.

Продажбата е продължила 14 дни. В самия цех не е установено никакво месо с неустановен произход, това показа репортаж на bTV.

Пилешко със салмонела се продава в пловдивски магазини, може би и в софийски

Заразено пилешко месо се продава в магазини в Пловдив, възможно е да го има в София. 17 кашона с пилета, заразени със салмонела, са от...

Кризисният щаб е заседавал до 2 часа през нощта днес (23 юли).

Наличието на антракт е установено след като са взети проби. Вече е извършена дезинфекция на всички 23 обекта, в които са били разпространени продуктите от цеха, до края на деня още два обекта ще бъдат дезинфекцирани. След това ще бъдат взети биологични проби. Като до тогава заведенията ще останат затворени, а на тях ще има залепени съобщения.

Даниел Денев,началник отдел „Здравеопазване на животните” и изпълняващ длъжността директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Варна уточни, че здравните власти са алармирани на 17 юли, като забавянето на подаването на сигнала е по вина на собствениците на цеха. Той до последно е отричал в цеха да е влизало заразено месо. Бил е помолен да съдейства, но той категорично отказвал да потвърди информацията. Продукцията на цеха не е продавана на други фирми, увери Денев.

Според д-р Лидия Маринова, заместник-кмет на Община Варна по здравеопазване, диарията е характерен признак на заразата с антракс, като симптомът се появява до два дни, може да се стигне и до кърваво изхождане. При печене до 300 градуса спорите от антракс се унищожават. Кипящо варене от 30-40 минути също в голяма степен унищожава антракса, каза тя пред Нова телевизия.

Засякоха месо и колбаси с антракс в търговската мрежа във Варна

В търговската мрежа във Варна са открити месни продукти, заразени с антракс. Информацията е официална - на областния управител на Вар...

Припомняме, че 53-годишен мъж от Варненско почина след заразяване с антракс на 17 юли. След сериозни съмнения за болестта антракс бяха изпратени проби в лабораторията в Центъра по заразни и паразитни болести в София. Изследванията са потвърдени от Националната лаборатория и категорично бе доказано наличието на заболяването антракс. Въпреки мерките на здравните власти стана ясно, че заразено месо е попаднало в 30 търговски обекта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com