Засякоха месо и колбаси с антракс в търговската мрежа във Варна

13925
Засякоха месо и колбаси с антракс в търговската мрежа във Варна
Снимка: Getty Images / Guliver

В търговската мрежа във Варна са открити месни продукти, заразени с антракс. Информацията е официална - на областния управител на Варна Стоян Пасев.

Част от месото е иззета от ветеринарните власти. Друга част обаче, под формата на наденици, кебапчета, кюфтета, сасленки и други месни произведения, е попаднала в магазините и, по непотвърдена информация, в курортните комплекси около Варна, уточнява БНР. Заместник-областният управител на Варна Цветомир Петров уточни, че има разпространени колбаси и в Добричко. Той добави, че всичко, което е произведено в периода 8 - 22 юли се иззема от търговската мрежа, като се води точен отчет.

Пасев свика спешно заседание на Кризисния щаб във връзка със заразата от антракс.

От Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърдиха, че всички проби от заразеното с антракс месо са положителни, предаде Агенция "Фокус". От заразеното с антракс месо са направени наденици и кебапчета в транжорна във варненския квартал "Аспарухово" - на фирма ЕТ "Дари-Пламен Илиев". Това е търговската марка на опасните продукти. Тренажорната е затворена. БАБХ продължава да следи ситуацията. Карантината не е отменена.

Специалистите успокояват, че ако месото от крава, заразена с антракс, е добре термично обработено, не представлява опасност за здравето. Няма опасност и ако млякото е сварено, съобщава Нова телевизия.

Симптомите на антракса се изразяват в подуване на корема, диария и общо неразположение. "Заболяването е 100% лечимо при потърсена навреме лекарска помощ", уверяват специалистите. "Инкубационният период на заболяването е от два до 12 ден, но ако заразяването е чрез консумация на заразено месо, проявата на болестта е от два до три дни. Хората трябва да следят за стомашночревни неразположения. Повод за притеснения има само при консумация на мляно месо", твърди д-р Дочка Михайлова, изпълняващ длъжността директор на РЗИ-Варна.

Стана ясно и, че са задържани четирима души заради разпространението на заразеното с антракс месо. Засега те са в ареста за 24 часа. Досега няма и сигнал на хора, оплакали се от симптоми на антракс, казват от РЗИ-Варна.

Пробите от заразеното с антракс месо са положителни

Всички проби от заразеното с антракс месо са положителни. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните, цитирани от Б...

Припомняме, че досега от антракс почина един човек - 53-годишният собственик на едно от заразените животни, който го е заклал и се е порязал, но след това е отказал медицинска помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com