В "Аспарухово" тепърва чистят каналите-дерета, които допринесоха за наводнението

32874
В "Аспарухово" тепърва чистят каналите-дерета, които допринесоха за наводнението
Снимка: БГНЕС

В момента тече процедура по изготвянето на заявките и количествено-стойностна сметка (КСС) по възлагането на дейностите за почистване на двете заявени дерета, които попадат в отговорностите на общинските власти в Район „Аспарухово” във Варна. Това научи Actualno.com след официално запитване до Община „Аспарухово” и кметът на района Йордан Николов.

Както е добре известно, на 24-ти юни излязоха заключенията на работна група от Варненския общински съвет защо се стигна до бедствието във Варна, при което загинаха 13 души. И основната причина беше следната – нито един кмет на район във Варна през тази година не се е възползвал от общо 200 хил. лева, предвидени за почистване на отводнителни канали и дерета през 2014 година.

Само 125 от 600 наводнени къщи в Мизия стават за живеене

Едва 125 къщи от общо 600 наводнени в град Мизия са годни за живеене след почистване и дизенфекция. 103 вече са рухнали или са за събар...

Actualno.com зададе въпрос лично на кмета на „Аспарухово” Йордан Николов дали и колко е усвоил подопечния му район за почистване на канали и дерета от този план-сметка на стойност 200 хил. лева. Ето и официалният отговор – за периода 2014-2015 година са предвидени 66 666,67 лева без ДДС. 20 хил. лева, с включено ДДС, вече са на разположение на Община Аспарухово. В момента тече процедура по изготвяне на заявки и КСС за възлагане на почистването на две дерета – замърсени участъци от Западния охранителен канал-дере по ул. „Горна студена” и Източния отводнителен канал-дере по ул. „Моряшка”. Оказва се обаче, че става въпрос единствено за части, попадащи в регулацията на квартала т.е. има части и извън регулацията на „Аспарухово”.

Кой отговаря за другите части – това са Министерството на отбраната и Държавния горски фонд. В разговор с г-н Николов относно тези участъци, той ни посъветва да се обърнем директно към МО или просто да видим материала на Валя Ахчиева, излъчен по БНТ в предаването „Открито”. В това предаване бяха показани снимки от едно от двете посочени по-горе дерета, като фотографиите бяха заснети над военното поделение „Бункера”.

Неразборията покрай почистването на Западен охранителен канал-дере по ул. „Горна студена” и Източен отводнителен канал-дере по ул. „Моряшка” обаче не е достатъчна. От Община Аспарухово ни казаха, че има още пет канала и дерета, които не могат да бъдат почистени от никого. Като причина се изтъква „труднодостъпен район” и голяма височина. Става въпрос за следните канали-дерета:

 – „Сакама дере”, което се намира от сп. „Моста” м. „Ракитника” – м. „Черноморец”

ПП "Зелените" поиска мораториум върху сечта и забрана за износ на дървесина

Девет конкретни мерки, с които да бъде направена ефективна превенция срещу наводнения, предложиха от ПП „Зелените” по време...

- „Сухо дере” – между ул. „Фичоза”, кв. „Галата” – м. „Прибой”

- дере от м. „Карантината” – до паметника „Лодка”

- дере в м. „Боровец-юг” – (под маг. „Тихия кът”)

- дере в м. „Прибой” – (по пътя за почивните бази)

Молбите за помощ за наводненията в България са вече в Брюксел

Апликационните форми за помощ от ЕС заради наводненията в България през това лято са вече в Брюксел и скоро очакваме средства по линият...

Като превантивни мерки срещу ново наводнение властите в „Аспарухово” са извършили „първоначално почистване и оформяне на чашката на двата охранителни канала" – Източен и Западен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com