Ще интегрират деца от малцинствата по европроект в Долни Чифлик

5083
Ще интегрират деца от малцинствата по европроект в Долни Чифлик
Снимка: БГНЕС

Община Долни чифлик започва разработването на проект за образователна интеграция на учениците от етническите малцинства, както и на децата, търсещите или получили международна закрила. Съгласие за това със свое решение даде и общинският съвет, информира Topnovini.bg.

"Целта е да бъдат създадени условия за подпомагане на децата от етническите малцинства, както и от маргинализирани обществени групи, да се изградят като пълноценни граждани и да получат възможност за социална и личностна реализация. Проектът ще обхване и деца от семейства, търсещи или получили международна закрила”, обясни кметът на общината Красимира Анастасова.

Ромски организации отново поискаха Министерство на малцинствата

Ромски представители за пореден път повдигна въпроса за Министерство на малцинствата. Представители на 30 организации са напуснали засе...

Долни чифлик е бенифициент по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“ и затова ще кандидатства за финансиране с проектното си предложение по приоритетната ос 3 "Образователна среда за активно социално приобщаване“ и в рамките на инвестиционния приоритет: "Социално-икономическа интеграция на маргинализирани общности, като ромите“. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 100%, а предвидените средства за един проект са от 100 000 лв. до 1 000 000 лв.

Освен това по тази процедура не се изисква съфинансиране от страна на бенефициентите. Срокът за изпълнение на проекта е от 12 до 36 месеца.

Целевите групи, които ще бъда обхванати, са ученици от етническите малцинства, деца търсещи или получили международна закрила, младежи, родители. В рамките на проекта е предвидено допълнително обучение по български език за онези, за които българският език не е майчин, както и допълнителни занимания със застрашени от отпадане от училищедеца от малцинствата.

Предвидени са и дейности, насочени към съхраняване и развиване на културната идентичност на учениците от етническите малцинства и техните връстници в интеграционна мултикултурна среда. В проекта ще бъде заложено кариерно консултиране и професионално ориентиране на учениците от целевата група и осигуряване на психологическа подкрепа за тях, както и възможности за продължаване на образованието им в гимназиалния етап и за успешно завършване на средно образование.

ПАСЕ ни размаха пръст за малцинствата - помаци, македонци и роми

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) поиска от България прилагане на конвенцията за защита на националните малцинства и ...

Проектът ще ангажира родителите да участват в образователния процес и със спацифични форми ще проведе кампания за разясняване на ползите от образователната интеграция, приемането на различието и редовното посещение на учебните занятия в училище.

Една от важните задачи, които ще се решават в рамките на поректа, е преодоляването на негативнитеобществени нагласи, основани на етнически произход и културна идентичност (включително чрез провеждане на информационни кампании, насочени към недопускане на дискриминация, основана на раса, етнически произход или религиозна принадлежност).

Предстои и разработването и приемането на общински план за действие, в съответствие с областната стратегия за интегриране на ромите, или общинска програма за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

Общинският съвет на Долни чифлик одобри и подписването на споразумение за общинско сътрудничество с бъдещите партньори по проекта. Това са НПО “Зелени посоки” гр. Варна, НПО „Асоциация за европейско развитие”, СОУ "Васил Левски" - гр. Долни чифлик, ПГСС "Иван Вл. Мичурин" - гр. Долни чифлик; ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - с Венелин, ОУ"Св. Св. Кирил и Методий" - с. Голица; ОУ "Паисий Хилендарски" - с. Горен чифлик; ОУ "Христо Смирненски" – с. Гроздьово;ОУ "Христо Ботев" – с. Пчелник; ОУ "Св.Св. Кирил и Методий"- с. Старо Оряхово; НУ "Св. Св. Кирил и Методий" – с.Шкорпиловци; Частна професионална гимназия по управление на туризма "Константин Фотинов" – с. Старо Оряхово.

Правят картата на маргинализираните малцинства у нас

До края на март 2013 година ще бъде готова картата на най-маргинализираните общности в България, стана ясно на пресконференция в Минист...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com