Потвърдено - девет жертви във Варна, две деца, един загинал в Добрич

46888
Потвърдено - девет жертви във Варна, две деца, един загинал в Добрич
Снимка: Фейсбук

Към момента във Варна официално има потвърдени девет жертви, две от които са деца. Предполага се обаче, че жертвите са 11. Има и една жертва в Добрич. Трима души са в неизвестност и се издирват.

Стана ясно, че придошлата от вчера вълна е дошла от кв. "Розова долина" – от водосбор. В „Аспарухово” най-тежка е обстановката на ул. „Горна студена“, където има десетки автомобили, завлечени от приливната вълна,кални наноси и клони, които образуват тапа. Разчистването й е затруднено заради малкото пространство. Пожарникари отводняват помещения, на терен са и екипи на електроразпределителното дружество, които извършват обходи за поетапно захранване с електричество. Работата е затруднена и от продължаващия все още доста силен дъжд.

Сутерените на две болници във Варна са наводнени

Около 2 ч. е получен сигнал за наводнения в сутеренните етажи на МБАЛ „Св. Анна“ и МБАЛ „Св. Марина“. На място...

По думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев полека-лека обстановката се нормализира. Той не се ангажира с оценка дали трагедията в „Аспарухово” е станала факт заради безхаберие по отношение на стопанисването на гората на баира Джанавара. Йовчев каза, че сега от евакуация няма нужда – още през нощта хората са евакуирани от най-критичните точки. Той не можа да кажа колко точно къщи са пострадали от калната вълна. Варна ще разчита на помощ от Фонда за бедствията и авариите. Йовчев посочи, че никой в морската ни столица не е очаквал, че може да се случи такова бедствие. Вътрешният министър подчерта, че при такова голямо количество вода „не е убеден, че отводнителната система би поела водата, дори и в перфектно състояние”.

По думите на Йовчев работата по разчистването продължава. Не са могли да бъдат използвани военни машини, тъй като е имало твърде малко място – днес ще се опита с друг вид техника. В момента градският транспорт вече се движи. Изследва се питейната вода, за да не се допусне плъзване на зараза.

По отношение на сътрудничеството между държавната и местната власт Йовчев посочи, че два часа не е имал връзка с общината във Варна. В преките задължения на Варненска община е да евакуират хората и да започнат да евакуират хората. Не знам къде е бил кметът, след като той трябваше да е на място, в кризисния център на общината. Малко след като г-н Портних каза, че имало само един джип и само една фадрома, Йовчев реагира гневно и каза: "Можете сами да видите и да попитате колко техника имаше".

Към областния управител на Варна има създаден кризисен щаб, където хората могат да търсят информация. При опит на Actualno.com да влезе в сайта на Варненската областна администрация - http://www.vn.government.bg/ , излиза грешка на интернет страницата. Телефон 112 също е възможност за връзка.

7 души са затрупани под къща в "Аспарухово"

Седем души са затрупани под рухнала къща във варненския квартал "Аспарухово". Сред тях има и дете. Това съобщава сайтът petel.bg. В мо...

Велико Търново

Стана ясно и, че нивото на река Янтра е на критичните девет метра. През нощта, към 3:00 часа, положението е било още по-лошо – реката е преля, като е достигнала до около 10 метра дълбочина, предаде Нова телевизия. Залята е църквата „Св. Четиридесет мъченици”. За щастие жертви във Велико Търново няма, а река Янтра вече се отдръпва.

Обявено е бедствено положение в областта. Река Белица преля и заклещи хора в Килифарево и Дебелец, като много от жителите на двете населени места се спасяваха на покривите на къщите си. Напълно залят е международният път, който свързва Северна и Южна България.

От сутринта в Килифарево отново вали дъжд, а земята е толкова пропита, че всяка капка тръгва по склоновете и се образува голям водосбор в реката, която към момента се е отдръпнала, но нивото й остава доста високо.

Още една жертва на бедствието във Варна

Труп на жена беше намерен в камарата от коли, която е натрупана на улица "Горна Студена" в "Аспарухово". Това съобщи сайтът varnautre.b...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com