Портних: Всички имат вина за случилото се

24759
Портних: Всички имат вина за случилото се
Снимка: БГНЕС

Всички имат вина за случилото се. При такава човешка трагедия, има и чувство за вина, категоричен беше кметът на Варна Иван Портних, цитиран от Нова телевизия. 

Той обясни, че много от нерегламентираните сгради в „Аспарухово“ се появяват там през 60-те и 80-те години във връзка с преместването на жители, обитавали района на строителство на язовир. Това е станало с решение и разрешение на общинския Народен съвет тогава, без документи. Става въпрос за близо 300 сгради без статут, допълни Портних. 

Евакуират принудително хора от къщи във Варна

Основен проблем в момента е това, че има къщи, които са в много лошо конструктивно състояние, а вътре живеят хора, които не искат да ги...

„От година и половина са влезли в строителните граници с влизането на Общия устройствен план на Варна. Аналогичен е случаят и в района на „Максуда“, и във „Владиславово“. Започнали сме поетапни стъпки, в две от махалите има уведомления до хората за доброволно напускане. Процедури са стартирани, но това са десетилетия бездействие. Ако днес трябва цялото това строителство да бъде ревизирано и съборено, означава, че ще имаме над 1000 семейства, които просто няма къде да отидат“, обясни Портних. 

Основен проблем в района са свлачищата, като за много от жилищните постройки има реална опасност, посочи кметът на общината. 

„Тук трябват целеви средства и този проблем трябва да се решава бързо, защото ще настъпи същото. В момента нивото на подпочвените води е голямо, има няколко локални свлачища в различни райони на „Аспарухово“, допълни Портних.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com