Поне десет жертви след потопа във Варна*

48451
Поне десет жертви след потопа във Варна*

Най-вероятната причина за калната вълна в квартал "Аспарухово" във Варна е непочистено отводнително дере. Там е имало временни незаконни търговски обекти, заради които се е образувала смъртоносната кална вълна. Това твърди общинският съветник Радослав Коев пред "Дневник".

Според Николай Калчев от ОДМВР - Варна, който коментира пред bTV, поне десет души са загинали след смъртоносната вълна. От БНР информират за три загинали деца, плюс три жени и четирима мъже, които също са загубили живота си.

Потоп помете Варна: Дете загина, четирима се издирват

Проливен дъжд вали във Варна от 17 ч. досега, предаде БГНЕС. Реки текат по улиците, в кв. "Аспарухово" няма ток от няколко часа. Именн...

По пътя на входа на "Аспарухово" се е активизирало свлачище - баира на Джанавара, заради което линейките не могат да влязат в квартала, предаде Нова телевизия. Предполага се, че свлачището се е активирало заради постоянната сеч на гората на върха на баира т.е. липсата на дървета е довела до страшната трагедия. По информация на БНТ телевизионният център там също е под вода. Логично в "Аспарухово" е обявено бедствено положение.

Кметът на Варна Иван Портних е споделил, че звъни на цялата държава за помощ, но никой не се отзовава.

Самият Портних е в района, където приливна вълна заля квартал "Аспарухово". По думите му, става дума за истинско бедствие. "Бедствие! Измело е буквално няколко къщи и ги е събрало на едно. Улиците са събрани на три нива", каза Портних пред Канал 3. Той допълни, че току-що е пристигнал на мястото, заедно с полиция и пожарна.

На въпрос дали може да се каже, че положението е овладяно, кметът отговори: "Овладяно е силно казано. Валежът е спрял, но въпросът е, че жертви има и сега ще установяваме колко са всъщност".

Преди минути стана ясно, че вътрешният министър Цветлин Йовчев и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров отиват в морската ни столица, информира Агенция "Фокус". Информацията е, че те ще бъдат на място сутринта. А премиерът Пламен Орешарски сподели във Facebook, че "разпоредил Йовчев, Лазаров и шефът на "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов да отидат в морската ни столица?! И твърди, че не е вярно, че не е отговорил на Портних, защото Портних не бил му се обаждал.

Проливният дъжд причини проблеми в цялата страна

На 170 сигнала са реагирали екипите на пожарната в страната във връзка с тежката обстановка след дъжда и бурите. 153 от сигналите са за...

Според официални данни 35 литра на кв. м. дъжд се изля във Варна тази вечер. А само в "Аспарухово" валежите са били 50 литра на кв. м. За сравнение месечната норма за валежи за целия месец юни е 60 л. на кв. м. Тази нощ се очакват две нови вълни на дъжд, до обяд утре вероятно времето ще се успокои, предупреди Иван Иванов, директор на НИМХ – Варна, съобщиха от пресцентъра на общината.

Около 18:30 часа гръмотевично попадение в контактната мрежа на тролеите на бул. „Сливница” до затвора е станало причина за падане на напрежението. В момента аварията е отстранена, но всички тролейбуси са спрени, заради продължаващите гръмотевици. Проблеми са установени и в мрежата до района на лятно кино „Тракия”. Всички линии са поети от автобуси, в "Аспарухово" е наводнена централната зона, което възпрепятства движението на рейсовете, съобщи Максим Тодоров от „Градски транспорт” във Варна.

На ул. „Николай Ханчев” има закъсала кола, която пречи на прибирането на тролеите в депото, работи се по отстраняването на проблема. Огромна водна маса се е събрана в района на гаровия площад. Бурята доведе до проблеми с мобилните комуникации. Повече от улиците са наводнени, има закъсали автомобили - нека шофьорите да внимават и да не карат бързо, съобщи Купен Пашов, шеф на „Гражданска защита” в общината. Има сигнали за паднали клони, наводнена е детската ясла в "Аспарухово". Два екипа на общината и работници от фирма „Никман” започват работа по отводняване.

* Информацията е актуализирана към 23:59

Силният дъжд срути къща в Стара Загора

Проливните дъждове през последната седмица донесоха куп беди и проблеми в цяла България. Не беше подмината и Стара Загора. Част от къщ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com