Общински съветник във Варна: Законът връзва ръцете на прокуратурата за незаконната сеч

102185
Общински съветник във Варна: Законът връзва ръцете на прокуратурата за незаконната сеч
Снимка: БГНЕС

До голяма степен престъпленията, свързани с незаконната сеч, остават ненаказани заради несъвършенства на Наказателния кодекс, а не заради нежелание от страна на прокуратурата. Това каза за Радио „Фокус” – Варна Костадин Костадинов, председател на работната група от общински съветници към Общински съвет – Варна, която бе създадена за изясняване на причините за бедствието в квартал "Аспарухово".

По време на своята дейност работната група е отправила въпроси по отношение на причините за трагедията от 19 юни и мерките, които да се предприемат за отстраняване на съществуващи пропуски, с цел превенция на предпоставките за последващи събития от подобен характер. Работната група е получила 18 бр. отговори и/или писма от институции.

Мирослав Найденов: Защо управляващите не коментират 19/45?

На 19-то число по 45 хил. лева при ресорния заместник-министър в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) – тази схема е вля...

Костадин Костадинов подчерта, че от страна на Районната прокуратура във Варна е получен подборен отговор за дейности по отношение на незаконна сеч и незаконно строителство, предприети от страна на прокуратурата през последните пет години. За този период в прокуратурата няма досъдебни производства, образувани за незаконно строителство на територията на Варна. “Има водени дела за незаконна сеч, но изключително малък е броят на осъдителните присъди. Повечето от тях приключват със споразумения и глоби. Но това не е по вина на прокуратурата, на практика на прокурорите ръцете им са вързани, защото в 99% от случаите незаконните дървосекачи, когато са хващани от полицията и преписката стигне до прокурорите, попадат в графата на т.нар “малозначителна кражба”, която, според едно тълкование на Наказателния кодекс у нас, означава всяка една кражба, която е под размера на минималната работна заплата”, каза още Костадинов.

По отношение на отговора на Североизточното държавно горско предприятие работната група отчита, че въпреки значителното количество издадени актове за незаконна сеч - 82 бр. за 2013 г. и 32 бр. за 2014 г., не са предприети мерки за инвентаризация на обезлесените площи в района на Аспарухово. "Позовавайки се на чл. 12 от Закона за горите, Работната група смята, че е наложително да бъде направена инвентаризация на обезлесените площи в района на Аспарухово и в целия район на община Варна и да бъдат изяснени причините за нарушената плътност на горите в тези райони, както и да бъдат предприети спешни мерки за залесяване на същите", се посочва в доклада. Председателят на работната група Костадин Костадинов бе категоричен, че дейността на Държавната агенция по горите търпи критика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com