Главният архитект на Варна призна за план за отводняване, който не е реализиран от 10 години

32048
Главният архитект на Варна призна за план за отводняване, който не е реализиран от 10 години
Снимка: БГНЕС

Имаше планове да се направи отводнителна система от канали в „Аспарухово”. Варненска община кандидатства преди десет години, а разчетът беше за 100 литра на квадратен метър. За да се завърши този проект обаче, трябваше да има бутане на постройки. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия главният архитект на града Виктор Бузев.

В момента не може да се каже колко е процентът на незаконните къщи в квартала. Със сигурност над 50%, но всички документи са в ей тази кал, която виждате тук, посочи Бузев. И не поиска да се намесва в „политически теми” при зададен въпрос дали незаконните постройки са оставени, защото става въпрос за гласоподаватели от ромските малцинства.

Ден на национален траур в памет на жертвите от наводненията

Днес, 23 юни, е Ден на национален траур в памет на жертвите от трагичните наводнения. В Деня на траур националният флаг на държавните и...

Трябва да се обръща все повече внимание на т.нар. екосистеми и на горите. Горите изпълняват функцията на гъба и отпуска постепенно водата, а при „Аспарухово” това не е така, подчерта бившият шеф на Агенцията по горите Георги Костов. Второто, което трябва да се направи, е да се увеличи площта на т.нар. защитни гори – тези, които пазят от преки наводнения. Трето, има европейски практики за интегрирано управление на гори. Без разговор между институциите обаче това не може да се реализира.

Апелирам към всички български политици да приемат мораториум върху сечта на гори. Ако не го направят, да обяснят защо, включи се професор Михаил Константинов в разговора. Имам и личен апел – гласувайте за партии, които обещават грижа за природата. Защото ако я няма нея, няма ни и нас. И призив към хората – да се самоорганизират при такива бедствия. В Делиормана например се секат поголовно дървета, подчерта Константинов.

Още от 2006 година може да се намерят сигнали за незаконна сеч. В случая с „Аспарухово” мисля, че става въпрос за износ на дървесина, каза лидерът на „Зелените” Борислав Сандов. Трябва да се приложат практиките да не се унищожават горите, които задържат вода, да не се унищожават коритата на реките, където се тече водата, подчерта Сандов. Защо не се изпълнява директива 2007/60/ЕС? Вече има планове, оценки за предотвратяване на такива бедствия и те си седят някъде по папките на администрацията, възмути се Сандов. И поиска незабавно приемане на стратегията за борба с последиците от климатичните промени.

Абсурдно е да няма наредба за добрата грижа за горите. Това незабавно трябва да се приеме, подчерта Георги Костов.

Портних: Всички имат вина за случилото се

Всички имат вина за случилото се. При такава човешка трагедия, има и чувство за вина, категоричен беше кметът на Варна Иван Портних, ци...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com