Частни съдебни изпълнители тръгват срещу неизрядни данъкоплатци във Варна

3240
Частни съдебни изпълнители тръгват срещу неизрядни данъкоплатци във Варна
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Девет частни съдебни изпълнители, ангажирани от общинската администрация във Варна, са тръгнали по петите на длъжници към местната хазна, информира Topnovini.bg. Крутите мерки се вземат с цел да се ускори процедурата и да се повиши събираемостта на местните данъци и такси, които през 2016 г. няма да бъдат повишавани, пише вестник "Труд".

Изборът на частни изпълнители е бил провокиран от бавната работа на държавните, на които кметството първоначално дало 40 преписки, които сега изтегля.

Делата при частни съдебни изпълнители намалели с 20%

От Камарата на частните съдебни изпълнители предлагат поредица от законодателни промени, които да балансират длъжници и кредитори. От о...

Просрочени задължения за 60 млн. лева наследи новото общинско ръководство от предходното, посочи зам.-кметът по финанси Пейчо Пейчев. Той се позова на данните от направения миналата година пълен одит за периода 2009-2013 г.

Според него към момента юридически лица и фирми дължат местни данъци и такси в размер на 8,5 млн. лв., а физически лица са натрупали общ борч към местната хазна от над 25 млн. лв.

След ревизия в дирекция "Местни данъци и такси", в която двама юристи бяха назначени да следят за спазването на процедури и срокове, са написани актове за близо 20 млн. лв. От тях вече са издължени 5,8 млн. лв.

Общината проверява приоритетно задълженията от най-далечния период, за да не изтече петгодишният им давностен срок, уточни Пейчев. Той добави, че 2 милиона от наследените 60 милиона лева стари борчове са натрупани от изпаднали в несъстоятелност фирми, а други 1,5 млн. лв. - от починали вече данъкоплатци.

В топ 10 сме по брой некоректни данъкоплатци в Европа

България е топ 10 на страните с най-голям брой некоректни данъкоплатци в Европа. Според данни на Евробарометър дялът на хората, които п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Варна