Във Варна протестират срещу план за интегриране на роми

8170
Във Варна протестират срещу план за интегриране на роми
Снимка: БГНЕС

Инициативният комитет „Възраждане” и граждани на град Варна излязоха с протестна декларация срещу План на Община Варна за интегриране на българските граждани от ромски произход, която бе изпратена до Радио „Фокус” – Варна.

Протестната декларация е адресирана до президента на Република България Росен Плевнелиев, до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, до премиера Бойко Борисов, до председателя на Общински съвет – Варна Иван Луков, до всички общински съветници, до кмета на Варна Иван Портних, както и до областния управител на Варна Стоня Пасев.

Няколко района във Варна остават без вода

Няколко района във Варна остават без вода днес заради аварии. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от ВиК. Без вод...

„Протестната декларация е срещу отявлените опити за прокарване на дискриминационни политики на неравнопоставеност, толериране и поставяне на акцент върху определени етнически и социални групи граждани за сметка на други на територията на град Варна - заложени в т.н. „План на Община Варна за интегриране на българските граждани от ромски произход и други български граждани в уязвимо социално положение, сходно на ромите“, приет по предложение на група общински съветници на заседание на общинската комисия по социални дейности на 31 юли и предстоящ за внасяне и гласуване на Общинска сесия на 05 /06/.08.2015г. С настоящата декларация изразяваме нашето категорично несъгласие с така предложения „План на Община Варна за интегриране на българските граждани от ромски произход“, най-вече в частта му за изграждане на стотици скъпоструващи жилища конкретно в предвидения район на града – в ж.к. „Възраждане“. Реализирането на този т.нар. „План” и предвиденото с него изграждане на такива жилища - предимно за циганско население, освен, че би било дискриминационно спрямо останалата част от жителите на Варна, то няма да реши нито един от многото наболели проблеми на града. От друга страна, това предложение със сигурност би довело до изключително голямо напрежение в града, до напрегната криминогенна обстановка и би създало трайни конфликти между социални и етнически групи, които са с коренно различно социално поведение в обществото и с абсолютно несъвместима ценностна система. Това предложение не представлява никакво интегриране на хора с пълни права по Конституцията на Република България, а може да изиграе само ролята на инструмент за толериране на едни граждани за сметка на други върху гърба на българския данъкоплатец, който ще го финансира. Като интелигентни хора ние си даваме ясна сметка, че този неравноправен и дискриминационен „План на Община Варна за интегриране на българските граждани от ромски произход“, в настоящия му вид за строеж на стотици жилища и внесен тъкмо сега, по съществото си съвсем явно обслужва интересите на малка група сегашни общински съветници, надяващи се с подкрепата именно на циганското население да станат и бъдещи такива след изборите на 25.10.2015 г.

Заиграванията с определени етнически групи винаги са се проявявали преди избори и за нас целта е явна и видима”, се посочва в протестната декларация. „Декларираме, че тази наша гражданска позиция не само, че не е продиктувана от някакви ксенофобски или каквито и да е други подобни виждания, от които ние изрично декларираме, че се разграничаваме, а дори напротив – тя изразява твърдото ни убеждение като жители на града, избиратели и данъкоплатци, че всички български граждани трябва да са равни не само по отношение на своите права, но и по отношение на задълженията, които те имат към обществото и към населеното място в което живеят. Ние сме за това да не се поставя акцент от страна на местната власт върху едни социални или етнически групи и сме против каквото и да било толериране от страна на настоящата местна власт на определени такива групи - в нарушение на законодателството и в ущърб на правата и интересите на останалите жители на града.

Ние категорично заявяваме – ще използваме системно и методично всички форми на протест, гарантирани ни от законите в Република България, в т.ч. и правото ни на „гражданско неподчинение“, за да предотвратим подобни местни политики на дискриминация, неравнопоставеност и противопоставяне на едни граждани срещу други. Запазваме си правото в зависимост от реакцията на съответните органи да преосмислим и поведението си на предстоящите избори на 25.10.2015 г.”, се посочва още в декларацията.

Снимка: архив

Трима убити при битови скандали във Варненско

Трима души са били убити при семейни драми във Варненско. Трупове на мъж и жена са намерени във варненското село Гроздьово в неделя. П...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com