Варненка пробва да си присвои част от река

14149
Варненка пробва да си присвои част от река
Снимка: БГНЕС

Находчива варненка се пробва да присвои територия от река в защитена местност под предлог, че ще наблюдава птици, разказва репортаж на Нова телевизия. Жената представила проект пред Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ), че в имота ще изгради образователен център и място за наблюдение на над 300 вида птици, които обитават резерват "Камчия”.

Оказва се, че да завземеш територия от река в защитена местност не е невъзможно. Необходими са дървени колове, които да набиеш в реката и да засипеш ограденото място с тонове земна маса.

Дюните на Камчия се превръщат в офроуд писта

За унищожаване на дюните на най-големия пясъчен плаж в България сигнализира гражданин, заснел следите от джипове в защитената местност ...

"От Камчия тя си открадна 3 метра. Увеличи си имота, напълни с дървени колове, обработени с някакви масла и нефтени продукти“, коментира Ангел Ангелов. Жената, за която говори той, се казва Любов Атанасова. Тя се съгласи да се срещне с екипа на Нова и да представи документите, които й позволяват да насипва земна маса в реката. Показа и кадастрална скица, според която реката е нейна собственост, защото се намира в имота й.

Свидетели на случващото се с брега на Камчия от близо два месеца подават сигнали до РИОСВ и басейновата дирекция. Експертите идват, констатират нарушенията, пишат протоколи, но в почивните дни собственичката продължавала да насипва пръст.

Експертизите, които Любов Атанасова притежава, са противоречие със Закона за водите. В него е записано, че водата и бреговете на река Камчия са публична държавна собственост. Ако пък заради някакви естествени процеси реката промени коритото си, новозаетото място автоматично става публична държавна собственост.

"Искам да предоставя възможност за наблюдение на птици, организирани в облагородена паркова среда”, обясни тя. През 2013 РИОСВ излизат с решение, че се допуска поставянето на преместваем обект в имота. Не дават обаче да се изграждат масивни строежи, не разрешават и да се прави корекция на речния бряг. За добрите намерения на Любов Атанасова равносметката за защитената местност е коригиран бряг и отсечени десет дървета.

ВКС ще разгледа делото за убийството край река Камчия

Върховният касационен съд ще разгледа днес делото за убийството на Димитринка Пекова и Венцислав Евтимов, извършено по особено мъчителе...

Предстои на Атанасова да бъде връчено предписание в десетдневен срок да възстанови речния бряг. Комисия от агенцията по кадастър прави измервания на речния бряг и новите граници на реката ще бъдат въведени в кадастъра. Така бизнес дамата вече няма да притежава документ за собственост на част от реката.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com