Такситата във Варна излязоха на протест

13307
Такситата във Варна излязоха на протест

Таксиметровите шофьори във Варна излязоха протест. Те са недоволни от решението Общинския съвет за определяне на минимални тарифи за таксиметрови услуги.

На последното си заседание местните общинския съветнициутвърдиха цени от 0,75 лв./км (дневна) и 0,85 лв./км (нощна) при предложени от независимия транспортен синдикат "Авто 94" 1,20 лв./км и 1,30 лв./км.

Законови промени слагат край на евтините таксита

Промяна в Закона за автомобилните превози налага въвеждането на минимални тарифи при таксиметровите услуги. Така вече освен таван, ще и...

Гласуваните тарифи са много под себестойността на услугата, категоричен е председателят на "Авто 94" Димчо Иванов. Според него минималните цени благоприятстват развитието на сивия сектор, вместо да подпомагат бранша.

"Те ни връщат във време, когато горивата бяха други, разходите по нашата дейност бяха други и токът не беше увеличен, цените на хранителните продукти бяха други", каза Иванов, цитиран от БГНЕС. Той добави: "Дори и с 0,10 лв. да бяха по-високи стойностите, пак би имало ефект за таксиметровите водачи".

"Излизаме на протест и заради дупките по пътищата и заради това, че пиаците са ни заети от частни автомобили, и заради Закона за автомобилните превози с несъразмерните глоби, които унищожават бранша още от времето на ГЕРБ", коментира още протестиращият таксиметров шофьор. Той каза още, че е било наредено на Общинска полиция да не вдигат коли от стоянките на таксиметровите водачи.

Предложението на Националния съюз на превозвачите е било за 0,50 лв./км за дневна тарифа на таксиметровите услуги във Варна, което е дори по-ниско от утвърдената от Общинския съвет. Това обявиха от местаната общинска администрация, информира Дарик радио.

Таксито в Бургас ще струва най-малко 0,75 лв. през деня

Минималната цена за километър таксиметров пробег в Бургас ще бъде 75 ст. през деня и 85 ст. през нощта. Решението беше взето вчера бур...

Според Закона за местното самоуправление и местната администрация и Закона за автомобилните превози, Общинският съвет е органът, който определя минимални и максимални прагове на цените за таксиметров превоз на пътници за 1 км пробег на територията на общината. Кметът няма отношение към определянето на размера на тези ставки.

По отношение на дупките по пътната настилка, посочени като друга причина за протест - Общината работи много активно по пълната рехабилитация на основните булеварди в града, както и за качественото изграждане на нови улици. Към санкциите, касаещи таксиметровия бранш, от общинската администрация утоячняват, че нямат отношение, информират от общината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com