Съдии от Варна също тръгнаха срещу ръководството си

26398
Съдии от Варна също тръгнаха срещу ръководството си
Снимка: БГНЕС

Комисията по професионална етика и превенция на корупцията е образувала преписка във връзка с постъпилия във Висшия съдебен съвет сигнал от съдии от Административен съд – Варна, с който се съобщава за оказван натиск от председателя на Административен съд – Варна (АСВ) Тинка Косева върху свободната воля на съдиите и формирането на независима им преценка. Председателят на Върховния административен съд е възложил проверка по случая, като резултатите от нея се очакват в началото на следващата седмица, съобщиха от ВСС.

Сигналът ще бъде разгледан на редовното заседание на Етичната комисия следващата седмица. В него съдии от Второ отделение твърдят, че Тинка Косева ги е заплашила, че ще поемат всички данъчни дела в съда. Причината - съдиите искали приемане на по-голям обем правомощия от Общите събрания на съда като орган за вземане на решения.

Кънев предупреди: Има много хора, които искат само козметични промени в съдебната система

Ако се успокоим от нещата, които пише в доклада по мониторинговия механизъм за сътрудничество и проверка за съдебната ни система, можем...

По казуса отношение взе и Министерството на правосъдието. То настоя за незабавна проверка на методите и средствата на управление, прилагани от ръководството на АС-Варна, както и да се изследват и оповестят причините и мотивите за назначаване на съдия Евгения Баева за зам.-председател на съда и ръководител на първо отделение. Министър Иванов ще съдейства за изслушването от ВСС на съдиите, подписали сигнала, както и на всички ангажирани страни.

Министерството на правосъдието напомня, че като самостоятелни цели в актуализираната стратегия за съдебна реформа е изведено разширяването на правомощията на общите събрания на съдиите в процеса на администриране на съдилищата, включително и номинирането на председателите на съдилищата и номинирането и избора на заместник-председателите и председателите на отделения, както и ефективното утвърждаване на статуса на председателите на съдилищата като „пръв сред равни”. Целта на тези мерки е превръщането на съдийското самоуправление в ефективно средство за ограничаване възможностите за административни форми на влияние върху независимостта на съда и повишаване на отговорността и ефикасността на администрирането на съдилищата.

Писмото срещу методите на Тинка Косева е подписано от десет съдии. Припомняме, че над 20 съдии в Софийския градски съд се възпротивиха на методите на работа и на действията на ръководството на съда в лицето на председателя му Владимира Янева. Янева стана шеф на СГС по времето на ГЕРБ, когато стана и публично известно, че тя е семеен приятел на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com