С решение на Варненския окръжен съд "Енерго-про" вече е глобено

24226
С решение на Варненския окръжен съд "Енерго-про" вече е глобено
Снимка: Getty Images / Guliver

Влязлото във фокуса на общественото внимание електроразпределително дружество "Енерго-про" е глобено с 25 хил. лева след решение на Варненския окръжен съд. Глобата се налага след жалба от Комисията за защита правата на потребителя.

Причината за глобата са неравноправни клаузи в Общи условия на ЕРП-тата. С други думи заплашени от глоби са и другите ЕРП-та.

Симеонов и Каракачанов поискаха вземане на лиценза на ЕРП-тата

Продължаване на процедурата по отнемане на лиценза на електроразпределителните дружества. За това настоява в официална своя позиция "Па...

Ето и трите причини за наложената глоба:

1. При липсата в договора на изчерпателен списък от документи, които следва да се представят, дружествата могат едностранно и самоволно да поставят изисквания за представяне на документи, като по този начин започването на доставката и продажбата на електричество зависи само и единствено от волята на съответното дружество, което е типичен пример за неравноправна клауза по смисъла на Закона за защита на потребителите /ЗЗП/.

2. Дава се възможност на електроразпределителното, респ. електроснабдителното предприятие, при доказано неспазване на договорни срокове по негова вина, да се освободи от отговорност за заплащане на обезщетение чрез скъсяване на законоустановените давностни срокове за претендиране на това право.

3. Дава се възможност на електроразпределителното, респ. електроснабдителното предприятие, при негово виновно неизпълнение на договорни задължения, да се освободи от отговорност за заплащане на обезщетение чрез скъсяване на законоустановените давностни срокове за претендиране на това право.

Стойнев нападна председателя на ДКЕВР за невлезли в сила актове срещу ЕРП-тата

Доволен съм относно държавната реакция за ЕРП-тата, заяви бившият енергиен министър Драгомир Стойнев. По думите му по времето на Орешар...

Пълни подробности по решението научете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com