Ресурсните учители във Варна обявяват безсрочен символичен протест

23294
Ресурсните учители във Варна обявяват безсрочен символичен протест
Снимка: Thinkstock

Варненските ресурсни учители протестират срещу предложенията в Проектозакона за предучилищно и училищно образование от Комисията по образование и наука в Народното събрание. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Стоян Павлов, национален координатор „Протестни действия” към Националната асоциация на ресурсните учители (НАРУ).

Протестът е напълно символичен и се изразява в носенето на бели лентички на ревера, на които пише:

Варна излиза с искане за оставки в МВР и прокуратурата заради джебчийките

Проблемът с джебчийките във Варна си остава въпреки усилията на куп доброволци, които опитват да ги спрат, особено в градския транспорт...

„За запазване статута на Ресурсните центрове. Да съхраним нашата подкрепа за специалните деца”. Действията нямат никакъв ангажимент към други каузи, подчерта Павлов. Няма да бъде допуснато откъсване от работата. По думите му, проектозаконът предвижда Ресурсните центрове за подпомагане на интегрираното обучение на деца със специални образователни потребности от държавни да бъдат разформировани в недофинансирани общински структури и то само в областните градове. Това ще доведе до липса на достатъчно специалисти, които да подкрепят децата със специални образователни потребности в цялата страна.

В момента Ресурсните центрове за страната са 28: един за София град и 27 за всеки областен град. Тези институции проследяват движението и подкрепата на децата от детските градини до 12-ти клас. Центровете проследяват дори придвижването на детето през различните градове. Исканията на специалните педагози са отправени към Комисията по образование и наука в Народното събрание и настояват за запазване досегашния статут на центровете.

Павлов посочи, че при така готвените промени ще се стигне до отпадане на децата със специални образователни потребности в по-малките населени места от обучение, тъй като по-малките общини и повечето училища нямат капацитета да се справят с това предизвикателство. Учителите настояват за поправка в законопроекта, която да гарантира обхващането на децата със специални потребности в системата. Стоян Павлов допълни, че целта на протеста е да бъде привлечено общественото внимание към този несправедлив момент в законопроекта. В случай, че няма да бъде взето предвид мнението на ресурсните учители при планираната децентрализация, педагозите планират преминаването към подписка и ефективни стачни действия пред Народното събрание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com