Престъпно - нито един районен кмет във Варна не е взел и стотинка от чакащи 200 хил. лева за почистване на канали

23946
Престъпно - нито един районен кмет във Варна не е взел и стотинка от чакащи 200 хил. лева за почистване на канали

Работна група от седем общински съветници във Варненския общински съвет – Костадин Костадинов (председател), Антон Апостолов, Марица Гърдева, Огнян Кънчев, Станислав Иванов, Станислав Темелков и Пламен Георгиев, предаде доклад от 218 страници с анализ за причините за тежкото бедствие във варненския квартал „Аспарухово”, което доведе до 13 човешки жертви. Actualno.com представя някои от по-интересните заключения в него.

Причини за бедствието според работната група:

Вдигат паметник на доброволчеството в "Аспарухово"?

Кметът на община Варна Иван Портних предлага в квартал „Аспарухово" да бъде поставен символ на доброволчеството. Това става ясно ...

Човешки фактор – бездействие с власт от 25 години (общинска и държавна) насам при строителството в „Аспарухово”. Нито един кмет на район във Варна за 2014 година не се е възползвал от общо 200 000 лева, предвидени за почистване на отводнителни канали и дерета през 2014 година. Не е имало и достатъчно контрол при премахването на незаконни сметища, като в случая са усвоени 203 766,60 лева от предвидени 539 915 лева.

Обективни – интензивният валеж, невъзможността на почвата да поеме прекомерното количество вода, както и ерозията, предизвикана от нарастващия през годините воден отток.

Субективни – блокиране на естествения път на водата през естествените дерата от човешка дейност – струпване на изсечени дървета, клони, нерегламентирани сметища, масово незаконно строителство, без осигуряване на необходимия воден отток, състояние на ВиК мрежите, липсата на дъждовна и битова канализация, липса на иновативни проекти „за захващане и отвеждане на повърхностни води в рискови райони”.

Анализ

Според едно от заключенията на работната група при анализа ѝ за период от пет години няма нито едно досъдебно производство за незаконно строителство в „Аспарухово”. „Прави впечатление големия брой прекратени досъдебни производства за незаконна сеч и значителното количество спрени такива”, пише дословно в доклада относно проблема „незаконна сеч” в и край „Аспарухово”.

Незаконни постройки и замърсяване довели до трагедията в "Аспарухово"

Незаконни постройки, замърсяване с отпадъци и силните валежи са причините за приливната вълна, заляла кв. Аспарухово, при която загинах...

Липсва регистър за сигналите за незаконна сеч към Североизточното държавно горско предприятие ДП – Шумен и Държавно горско стопанство – Варна, което е нарушение на Устройствения правилник за регионалните дирекции по горите. Няма и информация за разрешителните за законна сеч и местностите, за които са издадени.

През 2013 и 2014 година са издадени съответно 82 акта и 32 акта за незаконна сеч в района на „Аспарухово”, но няма мерки за инвентаризация на обезлесените площи.

Според „Геозащита” ЕООД – Варна на територията на община Варна има 87 действащи свлачища. Четири от тях са при „Златни пясъци”, а 72 – на територията на самия град Варна. Основна причина за образуваните свлачища е лошата експлоатация на дренажни, водопонизителни и противосвлачищни съоръжения.

Интересна е и констатацията относно Вик Варна. До 16:00 часа на фаталния 19-ти юни не е имало авария на водопреносната и канализационната мрежа в „Аспарухово”. Не е ясно обаче дали след това е имало, тъй като дружеството не уточнява това при запитване от работната група.

Става ясно и че администрацията в Район „Аспарухово” е планирала мерки за превенция при бедствия като това от 19 юни тази година, които са актуални само към момента им на подаване. При Район „Вл. Варненчик” изобщо няма официален административен отговор за мерки в случай на бедствие, както и при Район „Одесос”. В Район „Младост” обаче има „ясна и подробна визия” за мерки за превенция при събития като наводнението от 19 юни.

Отменено е бедственото положение в "Аспарухово"

Със заповед на кмета Иван Портних бедственото положение във варненския квартал "Аспарухово" е отменено. Това е станало още от 18:30 ч....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com