МЗ дава 200 хил. лв. на финансово затруднената болница "Св. Анна" във Варна

8100
МЗ дава 200 хил. лв. на финансово затруднената болница "Св. Анна" във Варна
Снимка: БГНЕС

За първи път имаме цялостно ръководство на болницата, което е изцяло от хора, работещи тук във Варна, тоест хора, категорично познаващи проблемите. Наистина финансовото положение на болница "Св. Анна" във Варна е тежко.  Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов във Варна, предаде БГНЕС.

Москов добави, че десетилетия наред нещата в болницата не са се случвали по най-добрия начин. "Да кажем, че е била системно ощетявана в сравнение с други болници. Това, което говорихме днес е за ясния график за започване на архитектурни планове, остойностяване на строителството, за ремонта на спешното приемно отделение на "Св. Анна". Поех ангажимент от името на министерството за нова апаратура. На болницата ще бъдат отпуснати 200 000 лева", заяви здравният министър.

Здравният министър се включва в дискусия за реализацията на младите медици във Варна‏

Втора национална дискусия от кампанията „Млад медик” ще се проведе от 13:30 часа в УМБАЛ „Св. Марина” във Варна...

По думите на Москов отчитането на дейността на болниците е свързано с ясни бюджетни параметри и нуждата от контрол за това. "Това, което трябва да се промени е спешното отделение на болницата, то е ангажимент на МЗ. Надявам се, че решенията на Надзорния съвет на НЗОК ще бъдат ясно ориентирани към това наистина големите структуроопределящи, областни, университетски болници да получат допълнително финансиране, за каквото има реално пари в бюджета на касата. А иначе това, което ще прави министерството, е да повишава субсидията, да повишава парите за болници като "Св. Анна". Това е и целта на формирането на спешния пакет – ясният ангажимент, където държавата ще трябва да спази собствения си ангажимент", подчерта Москов.

По думите на здравния министър общините, които са собственици на болници трябва да отговарят за своята собственост. "Безкрайно удобно е да се говори за това, че държавата трябва да прави това нещо, но ако държавата трябва да го прави, тогава трябва да има и право на собствеността и начини на управление. Знаете ли, предстоят местни избори. Ето ви прекрасна възможност - кметът на всяко едно малко населено място, което иска да поддържа общинска болница, да не говори само за канала, водата, пристройката, за новите си автомобили, например, ами да каже: ние, като политическа сила, като кандидат за кмет понеже съм много ербап, искам общинската болница да съществува. За тази цел трябва да има финансиране от бюджета на общината", добави Москов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com