МРРБ отрича да е разрешавало ново построяване на "Вероника"

3962
МРРБ отрича да е разрешавало ново построяване на "Вероника"
Снимка: БГНЕС

Изнесените в някои медии данни за издадено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството разрешение за строителството на нов 12-етажен хотел на мястото на рухналия "Вероника" са неточни и некоректни. Това съобщават от МРРБ, като уточняват, че министърът и министерството не издават разрешения за строителство на хотели съгласно действащото законодателство.

Некоректно е да се твърди, че със свое писмо Министерството на регионалното развитие и благоустройството дава разрешение за строеж за сградата, уточняват от МРРБ. С него министерството уведомява възложителя на строежа, че проектантите трябва да изготвят нова техническа документация, която да бъде одобрена от главния архитект на общината.

Установени са 43 нарушения при срутилия се хотел "Вероника"

Проверката на Главна инспекция по труда по случая с рухналия хотел "Вероника" вече е приключила, като са открити нарушения по всички зв...

В конкретния случай, касаещ намиращият се в к.к. „Св. Константин и Елена“ хотел „Вероника“, има одобрени строителни книжа от Община Варна за реконструкция, модернизация и основно обновяване на сградата. За реконструкцията от главния архитект на Община Варна е издадено разрешение за строеж, което е влязло в сила и представлява стабилен административен акт. От страна на Регионалния отдел на Национален строителен контрол – Варна при Регионалната дирекция за национален строителен контрол – Североизточен район е извършена проверка, която констатира, че строителството на хотел „Вероника“ е разрешено като ремонт и реконструкция в обема на съществуващия стар хотел, без промяна конфигурацията и височината му. С проекта за реконструкция, одобрен от главния архитект на Община Варна, е предвидено премахване на хотела до котата на терена и изграждането на нова надземна конструкция в предишния обем.

От РОНСК-Варна е констатирано също, че са налице отклонения в одобрения инвестиционен проект и е изразено становище, че за законосъобразно приключване на случая е необходимо да се извърши промяна по време на строителството. Инициативата за промяната е на възложителя (собственика), а одобряването на документацията е от компетентността на главния архитект на Община Варна.

След настъпилата авария строителството на хотела е спряно от началника на РО НСК-Варна. То може да бъде продължено с разрешение на органа, който е издал заповедта за спиране, след изпълнение на необходимите за отстраняване на последиците от аварията мероприятия. Предвид установените отклонения и проектните решения за промени в одобрените проекти, изразяващи се в промяна на конструктивни елементи под котата на терена и промяна на технологията, строителството може да продължи след одобряването им и допълване на издаденото разрешение за строеж при спазване на законоустановените процедури. Компетентен е отново главният архитект на Община Варна.

При прегледа на внесената в МРРБ документация е установено, че не е необходимо извършване на нова процедура по издаване на ново предварително разрешение по реда на чл. 96 от ЗУТ, предвид издаденото вече разрешение за строеж от главния архитект на Община Варна.

Прокуратурата повдигна обвинения за смъртта на четиримата работници от хотел "Вероника"

Окръжна прокуратура – Варна е повдигнала обвинение за извършено престъпление според Наказателния кодекс за смъртта на четири лица...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com