И във Варна пожарникарите тръгват на протест

55366
И във Варна пожарникарите тръгват на протест
Снимка: БГНЕС

МВР възнамерява да регламентира минимален състав от двама служители на екипите, осъществяващи пожарогасителната и спасителната дейност, въпреки аргументите на Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР), в противоречие с широко разпространената европейска и световна практика и в разрез с взетото само преди дни от Съвета за социално партньорство в МВР компромисно решение, съобщиха от СФСМВР.

Регламентът за минимум двама души при гасене на пожар се налага чрез новия Закон за МВР. При гасене на вътрешен пожар или огън в опасна зона, огнеборците трябва да стоят на разстояние и да чакат подкрепление от най-близката противопожарна служба.

Това в редица случаи не само би попречило на пожарникарите и спасителите да изпълнят задълженията си, но би изложило на неоправдан риск здравето и живота им, както и здравето и живота на гражданите, уточняват синдикалистите.

По време на бедственото положение във Варна беше наложено нелепо дисциплинарно наказание на пожарникар, член на СФСМВР. По правната страна на проблема очакваме да се произнесе Варненският административен съд, но от морална гледна точка това наказание е гавра с труда и достойнството на пожарникарите и спасителите. Поради това СФСМВР започва протестни действия във Варна.

Информираме българските политици и гражданското общество, че няма да спрем дотук, заявяват от организацията.

За съжаление толерантността и диалогичността ни очевидно не дават резултати. Затова излизаме на улицата и смятаме да останем там колкото е нужно. Ще задаваме въпроси и ще очакваме отговори. Няма да приемаме голи оправдания и празни обещания. Ще искаме оставки. Време е да изхвърлим боклука.

Този протест е първото от серия активни действия на СФСМВР, целящи да се гарантират здравето, живота и правото на достоен труд на служителите в МВР и по-конкретно – служителите в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" /ГДПБЗН/.

Дирекция, която е абсолютен рекордьор в МВР по изплатени суми за загубени съдебни дела – за малко повече от три години под формата на присъдени на нейни служители обезщетения за неизплатен нощен и извънреден труд и отменени по съдебен ред дисциплинарни наказания от нея изтекоха 524 997 лв.

Събранието на открито ще се проведе пред Катедрален храм – Паметник "Свето успение Богородично" в град Варна на 26 юли 2014г., с начало 11.00 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com