Дебатът за Варна - кой не взе европари, за да оправи инфраструктурата?

4999
Дебатът за Варна - кой не взе европари, за да оправи инфраструктурата?

Варна не е само няколко централни улици. Това заяви бившият министър на транспорта в кабинета „Орешарски” и кандидат за кмет на морската ни столица Данаил Папазов, регистриран като кандидат от инициативния комитет „Живот за Варна”, в дебата за Варна по БНТ.

Папазов поиска да се влезе в крайните квартали на града, защото там положението е окайващо. Голям проблем е електричеството и още не знаем защо се похарчиха милиони за някои спортни съоръжения, заяви Папазов.

Майка се изправи срещу син на местните избори

Майка срещу син – това е картината на кметските избори в култувото българско село Куртово Конаре. Става въпрос за Иван Милушев, ...

Незаконната сеч, непочистените дерета и незаконното строителство бяха виновни за наводнението на Аспарухово. През 2012-та година спечелихме 9,1 млн. лева по „Техническа помощ” и по ОП Околна среда, а до 2 октомври трябваше да се подадат документите за проекти по тази програма – подадохме ли ги, попита бившият кмет на Варна, който подаде оставка след самозапалването на Пламен Горанов. Йорданов посочи, че когато е бил градоначалник, държавата е била отговорна за събарянето на незаконни постройки. Когато слязох от поста, изтече и обществената поръчка за почистване на канали и дерета.

Не искам да вземам отношение по тези тривиални неща, включи се и кандидатът на НФСБ Димитър Карбов, който се определи за „бъдещ градоначалник на Варна”. Ще се противопоставя на поредната бандитска приватизация, която предстои – на пристанището във Варна, закани се Карбов. Тези пари може да се дадат за инфраструктура в крайните квартали на Варна, категоричен беше той. Хората знаят много добре за кого говоря – една шайка.

Същевременно бившият образователен министър от кабинета „Орешарски” и кандидат за кмет на Варна Анелия Клисарова се възмути, че нямало нормален път и тротоар до „Владиславово”. Трябва плановост, не само за четири години. Ако се обединим, ще успеем, каза Клисарова.

Бившият общински съветник на Варна и кандидат, подкрепен от „Атака”, Костадин Костадинов обяви, че само 30 от 2000 незаконни постройки във Варна не са премахнати, а лично той е давал сигнали. Попитан ако стане кмет, в какъв срок ще махне постройките, той отговори с думите „законен”. Имам смелостта да го направя, категоричен беше той. Смятам да накажа живеещите в незаконните постройки – бих ги настанил в затвора. В „Аспарухово” нищо не е свършено по почистване на деретата, каза още Костадинов.

Кандидатът на Реформаторите Чавдар Трифонов обяви, че чистенето на дерета и канали може да се направи с евросредства. Хората в „Изгрев” нямат течаща вода – не може това да се случва в XXI век. Още този бюджет може да се заложи изграждане на канализация там – ще струва 1,5 млн. лева, това Варна може да си го позволи, посочи Трифонов.

Във Върховния административен съд са постъпили над 80 дела за местните избори

До момента във Върховния административен съд (ВАС) са постъпили 86 дела, свързани с местните избори, каза председателят на съда Георги ...

Кандидатът за кмет на морската ни столица Миглена Темелкова пък каза, че дори при ремонт на канализация водата в определени квартали стига до колене, когато завали.

Всички кандидати се съгласиха, че администрацията на Варна работи много слабо, но виновник конкретно не беше посочен. 60 млн. лева е дълъгът на Общината само за деветте месеца, аз като бях кмет за всички години дълъгът беше 37 млн. лева, включи се Кирил Йорданов. Чавдар Трифонов възрази, като каза, че по времето на Йорданов дългът е достигнал 59 млн. лева. Йорданов посочи и, че се купуват нови автобуси, но за по-малко пари и по-нисък клас по програма „Интегриран транспорт”. Аз договорих участието и си свърших работата като кмет – други трябваше да продължат със завършването на проекта, добави бившият кмет. Ние сме бенефициент клас „А”, нямаме и 120% усвояемост – Община Аксаково има 600% усвояемост, подчерта Костадин Костадинов.

Морската градина и пристанище "Варна"

Беше засегнат и въпросът със статута на Морската градина. Според Темелкова първо трябва да се изясни статутът на Морската градина, а според Папазов градината трябва да се раздели на две. Не може в парк „Салтанат” да не се разрешава да си влезеш в собствения си гараж, след като е имало разрешение на строеж, подчерта бившият транспортен министър. Това, че на времето е било разрешено, не значи, че трябва да остане така. Нека влизат само коли със специален режим на движение, евентуално на колите на аквариума – иначе пълна забрана, настоя Костадинов. А Анелия Клисарова не се съгласи да се прави от референдум, а предложи да се направи допитване и резултатът да се счита за 52-ри глас в Общинския съвет по въпроса. Ако 70% не са съгласни да се строи, нека кметът да спре строителството, дори Общинският съвет да реши друго, обясни бившият образователен министър. Карбов и Трифонов обаче настояха за плебисцит за бъдещето на Морската градина. Трифонов поиска и пристанище "Варна Изток" да се изнесе от града. Интермодалният терминал няма досег с Варна - пристанището трябва да е в района на старата гара и едва след това да се прави каквото и да е в "Марина", заяви Папазов. По никакъв начин с този терминал не облекчаваме Варна, не се съгласи Карбов.

По въпроса със заменките около пристанището, Папазов заяви, че Кирил Йорданов е направил заменки на имоти, за да има раздаване на "наши хора". Това беше намерение и меморандум, няма подписи и няма реализирано намерение, отговори бившият кмет на Варна. Той посочи, че гигантски проекти като този могат да се направят само с евросредства.

Сергей Станишев: Кадиев не може да не разбира, че помага на ГЕРБ

В политиката човек трябва да е последователен. Не можеш два месеца преди изборите да се самономинираш, след като си участвал във вътреш...

Закъсняхме с проекта за Пристанище Варна - трябва да се премести пристанището, но Варна не е добър град за инвестиции, подчерта Костадин Костадинов, който обвини Чавдар Трифонов, който не работел дори във Варна. Работя на "Приморски" 57 и осигурявам работа на много хора, отвърна кандидатът на Реформаторите. Трябва да се създаде Общинска агенция за инвестициите, която да подпомогне развитието на бизнес климата, обобщи решението Трифонов. Нека новият кмет да оцени човешките ресурси на администрацията, за да може да се види работи ли администрацията. Ако не работи, да се намерят експерти. Давам си месец и половина за тази задача, ако стана кмет, коментира Темелкова.

Предложих по мое време да има референдум за бъдещето на Морската градина, като включих и сегашното предложение на г-жа Клисарова. Затворих достъпа на автомобили, изброи Йорданов. Той посочи, че трябва да има достъп - чрез тунел. Съдът обаче каза, че щом има алеи, движение не трябва да има - който какво ще да казва. Сега трябва да се види какъв ще е достъпът, каза Йорданов. И повтори, че през 1994 година е взето решение за строежи в Морската градина, а той през 2005 година е забранил строежа. Бумът на строежите беше през 2005-2013 година, включи се Трифонов, което беше отречено от Йорданов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com