4 язовира във Варненско са потенциално опасни

13301
4 язовира във Варненско са потенциално опасни
Снимка: Actualno.com

4 язовира във Варненско се водят потенциално опасни по класификацията на МВР. Става дума за язовир „Г. Трайков” – разположен в община Дългопол; язовир „Елешница” – разположен в община Дългопол, язовир „Снежина” – разположен в община Провадия; язовир „Генерал Киселово” – разположен в община Вълчи дол.

Потенциално опасни язовири са тези, които в аварийна ситуация застрашават населени места, стопански имоти, национална и общинска инфраструктура – пътища, ж.п. линии, електропроводи, газопроводи, водопроводи и др. Това обясни от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за агенция "Фокус".

Изпускат язовирите във Варненско

Три язовира във Варненска област се изпускат от вчера контролирано, за да се осигури свободен обем в тях. Това съобщи Доротея Василева,...

Като цяло общо 6 язовира на територията на област Варна са стопанисвани от „Напоителни системи” ЕАД Клон Черно море. В това число влизат освен горните четири, влизат още язовир „Тръстиково” – разположен в община Аврен и язовир „Комарево-Храброво” – разположен в община Провадия.

Язовирите се проверяват два пъти годишно от комисия, назначена със заповед на областния управител на Варна, председателствана от представител на ОД „ПБЗН” Варна. Не са извършвани ремонти на посочените обекти, тъй като те са в добро техническо състояние. Текущата поддръжка обхваща дейности, залегнали в инструкциите за експлоатация на съоръженията.

Предвидените дейности по експлоатацията на язовирите през есенно-зимния включват зазимяване спирателните кранове на всички основни изпускатели - изходни шахти до 30 ноември, поддържане водното ниво в язовирите на определените ограничителни коти с цел да се облекчат преливниците при силно снеготопене и поройни дъждове и осигуряване на подходящи материално-битови условия на изпълнителския състав за поддържане и наблюдения на съоръженията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Варна