330 хил.лв. са дадени за ракети срещу градушки за ден

5953
330 хил.лв. са дадени за ракети срещу градушки за ден
Снимка: БГНЕС

Извънредно количество ракети са използвани в четвъртък миналата седмица срещу градоносните облаци. Тогава бури и градушки връхлетяха различни райони на страната. Най-големи са били пораженията в Карнобатско.

От три полигона са изстреляни общо 550-560 ракети в Сливенския, Старозагорския и част от Пловдивския регион. Количеството е значително повече от обичайното, но заплахата от природно бедствие е била много голяма, пише "Преса".

Стандартно за един полигон се използват 60-70 ракети. Всяка струва около 600 лева и излиза, че в небето в четвъртък са изгърмени над 330 000 лева. Наистина сумата е голяма, но спасихме земеделска земя за около 15 млн. лева, казва пред изданието шефът на агенцията за борба с градушките Николай Николов.

Миналата година беше изключително сложна, тогава градушките падаха от 28 април до 15 септември и бяха разходвани 14 560 ракети, което е рекордно количество. През тази година до момента са изстреляни по-малко от 2000, но сега все пак е началото на сезона.

В страната са изградени 9 полигона и 200 ракетни площадки. Противоградовата защита обхваща 17,3 млн. дка от територията на страната. От тях 12-13 млн. дка са ниви и градини – това е около една трета от обработваемата земя. Всяка сутрин специалистите правят сондажи – проверяват въздушните потоци. Могат да реагират в рамките на 5 минути, след като радарът улови опасността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com